iso15

Τοπικό Πρόγραμμα CLLD/LEADER - ΕΠΑλΘ (Αλιείας) Featured

Το τοπικό πρόγραμμα θα εφαρμοσθεί στο σύνολο των δύο ΠΕ Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας (εξαιρείται μόνο η Δημοτική Κοινότητα Ιωαννιτών).

Γενικώς η περιοχή παρέμβασης χαρακτηρίζεται

•   από ορεινούς όγκους στην ενδοχώρα στους οποίους παράγονται αξιόλογα τοπικά προϊόντα του αγροδιατροφικού τομέα τα οποία προωθούνται κυρίως στην τοπική αγορά με υποτυπώδη συσκευασία και μεταποίηση.

•   από υπό ανάπτυξη περιοχές που εστιάζονται στην περίμετρο των Δήμων Ιωαννιτών και Ηγουμενίτσας με οικονομία που παρουσιάζει σταθερή βιοτεχνική πορεία με πλήθος μικρών επιχειρήσεων με κύριο χαρακτηριστικό την έλλειψη ιδιαίτερα ποιοτικών προϊόντων, ανταγωνιστικών με δυνατότητες εξαγωγών.

•   από την παραθαλάσσια ζώνη, με σταθερή οικονομική πορεία η οποία είναι σε άμεση εξάρτηση από τον τουρισμό και θα πρέπει να γίνει προσπάθεια στην ολοκληρωμένη πολυσυλλεκτική αξιοποίηση του τουριστικού προϊόντος σε συνάρτηση με τα τοπικά παραγόμενα προϊόντα και λοιπές δραστηριότητες.

Οι στόχοι του τοπικού πολυταμειακού και πολυτομεακού προγράμματος CLLD/LEADER, καθώς και η στρατηγική που υιοθετείται για την επίτευξη των στόχων αυτών:

•   Στόχος 1: Παραγωγή ποιοτικών, πιστοποιημένων, ανταγωνιστικών προϊόντων του αγροδιατροφικού τομέα.

•   Στόχος 2: Ανταγωνιστικές βιοτεχνικές μονάδες. (παραγωγή ποιοτικών ανταγωνιστικών προϊόντων με δυνατότητες εξαγωγών).

•   Στόχος 3: Τουρισμός υψηλής ποιότητας και ειδικών μορφών.

•   Στόχος 4: Προστασία και ανάδειξη του φυσικού και οικιστικού περιβάλλοντος και της άυλης κληρονομιάς.

•   Στόχος 5: Βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της υπαίθρου με διαμόρφωση κατάλληλων και ελκυστικών συνθηκών διαβίωσης και βελτίωση της ποιότητας ζωής του πληθυσμού κυρίως στους πιο ορεινούς και απομακρυσμένους Δήμους και τους μικρούς αλιευτικούς οικισμούς της περιοχής παρέμβασης.

•   Στόχος 6: Ενίσχυση της βιωσιμότητας των αλιευτικών περιοχών η οποία θα επιτευχθεί με έργα δημόσιου χαρακτήρα στήριξης του τομέα της αλιείας και υδατοκαλλιέργειας και προστασίας του περιβάλλοντος, καθώς και έργα ιδιωτικού χαρακτήρα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και του εισοδήματος των κατοίκων των αλιευτικών περιοχών.  

Οι ανωτέρω στόχοι στηρίζονται στην Βασική Θεματική Κατεύθυνση η οποία καθορίζεται με βάση τις ανάγκες, τη δυναμική, τις δυνατότητες και προοπτικές της περιοχής παρέμβασης και είναι η:

Βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της αλυσίδας αξίας του αγροδιατροφικού τομέα

Η ανωτέρω κύρια θεματική κατεύθυνση συμπληρώνεται από τις κάτωθι επί μέρους Θεματικές Κατευθύνσεις:

Θ.Κ. 1 : Διαφοροποίηση και ενδυνάμωση της τοπικής οικονομίας

Θ.Κ. 2 : Βελτίωση της ελκυστικότητας της περιοχής παρέμβασης και ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος

Θ.Κ. 3 : Διασύνδεση τομέων και οικονομικών παραγόντων

Θ.Κ. 4 : Βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και ποιότητα ζωής του τοπικού πληθυσμού

Θ.Κ. 5: Διατήρηση – βελτίωση των πολιτιστικών στοιχείων της περιοχής

Θ.Κ. 6: Εισαγωγή πρακτικών για την αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής

Last modified onThursday, 06 February 2020 09:38